FoxiDent

Gyors időpontfoglaláshoz forduljon hozzánk közvetlenül!

FoxiDent
HungarianEnglishFrenchGermanItalianSpanish
HungarianEnglishFrenchGermanItalianSpanish
Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés az egyik legelterjedtebb fogászati beavatkozás, amelyet akkor alkalmaznak, ha a fog belső része sérült, vagy fertőzés alakult ki benne. A gyökérkezelés során a foggyökér belsejét tisztítják meg és töltik ki, így lehetőség van arra, hogy megmentse a fogat és elkerüljük a későbbi foghúzást.

Miért fontos a gyökérkezelés?

Ha a fog belső részében sérülés vagy fertőzés alakul ki, az komoly problémákat okozhat, mint például a fájdalom, az állkapocs duzzanata, a fogak mozgása vagy akár a fog elvesztése. A gyökérkezelés elvégzése azonban segíthet a probléma megoldásában és megőrizheti a fogat, így az továbbra is hasznosítható a harapás és a beszéd szempontjából.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Gyökérkezelésre azok az esetek alkalmazhatók, amikor a fog belsejében sérülés vagy fertőzés van. Ezek a sérülések és fertőzések általában a fog belsejében található szöveteket érintik, és a következő tüneteket okozhatják:

  • Fájdalom
  • Fogérzékenység
  • Vörös vagy duzzadt íny
  • Gennyes váladék a fogínyből
  • Az állkapocs duzzanata
  • A fogak mozgása
  • Rázkódó fogak

Ha bármelyik tünetet tapasztalja, forduljon fogorvosához, aki értékelni tudja a problémát, és eldöntheti, hogy a gyökérkezelés szükséges-e.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során a foggyökér belsejét tisztítják meg a fertőzéstől és az elhalt szövetektől, majd kitöltik a gyökércsatornákat egy speciális tömítőanyaggal. Az eljárás helyi érzéstelenítésben történik, így a páciens semmilyen fájdalmat nem érezhet. A gyökérkezelés során a fogorvos szakértelme és tapasztalata alapján dönti el, hogy szükséges-e további kezelés, például korona vagy hidak alkalmazása a fog megóvása és megerősítése érdekében.

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés a fogorvosi kezelések közül az egyik legösszetettebb és legidőigényesebb beavatkozás. A fogorvos vagy a fogszakorvos először is megvizsgálja, hogy a fogágybetegségek vagy a fogszuvasodás miatt szükséges-e gyökérkezelés. Ha igazolódik a szükségessége, a fogorvos érzésteleníti a területet, majd egy apró lyukat készít a fogban.

A fog belső részébe áttörve eltávolítja a fertőzött, elhalt, vagy gyulladt szöveteket és a foggyökér belsejében található belső fogállományt, majd speciális eszközökkel alaposan megtisztítja a foggyökércsatornákat. Ezt követően a fogorvos feltölti a foggyökeret speciális tömőanyaggal és záróanyaggal, hogy megakadályozza a baktériumok további bejutását a fogba.

Az eljárás időtartama az esetek többségében a fog állapotától függ, általában 2-3 alkalom.,. A gyökérkezelt fog állapotának ellenőrzése érdekében a fogorvos általában néhány hónappal később kontrollvizsgálatot rendel.

A gyökérkezelés fontossága

A gyökérkezelés megfelelő elvégzése segít megőrizni a fogakat, különösen akkor, ha azok erős fájdalmat okoznak, és már csak egy ilyen beavatkozással lehet megmenteni őket. A gyökérkezelés elmulasztása vagy nem megfelelő elvégzése azonban a fog elvesztéséhez vezethet, és akár az egész fogazat egészségére is káros hatással lehet.

Milyen esetekben szükséges a gyökérkezelés?

A gyökérkezelést általában akkor javasolják, ha a fog nagy mennyiségű szuvasodásnak van kitéve, vagy ha a fogban megbújó bakteriális fertőzés miatt szükség van a beavatkozásra. A foggyökér belsejében kialakuló gyulladás, a fogban jelentkező súlyos fájdalom vagy a fogbélgyulladás is indokolttá teheti a gyökérkezelést.

Gyökérkezelés utáni teendők

A gyökérkezelés után a fogak általában fájdalommentesek, de előfordulhat, hogy néhány napig érzékenyek maradnak. A fogorvos általában antibiotikumot ír fel, hogy elkerülje a fertőzés továbbterjedését. A páciensnek fontos betartani a szájápolási szokásokat, például rendszeresen fogat mosni, használni a fogköztisztító eszközöket.

A fogászati rendelőbe való rendszeres látogatások és a szájhigiéniára való odafigyelés segít megelőzni a szuvasodást és más fogproblémákat, amelyek lehetővé teszik, hogy az Ön fogai egészségesek maradjanak.

Go Back