FoxiDent

Gyors időpontfoglaláshoz forduljon hozzánk közvetlenül!

FoxiDent
HungarianEnglishFrenchGermanItalianSpanish
HungarianEnglishFrenchGermanItalianSpanish

Panoráma röntgen

A panoráma röntgen egy nagyfokú precizitással dolgozó diagnosztikai eszköz. Részletesen leírjuk, mi az a panoráma röntgen, mire jó, és miért fontos a fogászati diagnosztikában. Emellett áttekintjük a kezelés folyamatát és a leggyakoribb eseteket, amikor a panoráma röntgen használata javasolt.

Mi az a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen egy speciális diagnosztikai eszköz, amely egyetlen röntgenfelvételen jeleníti meg az összes fogat, a fogsorokat, az állkapocscsontokat és az azt körülvevő szöveteket. Ez a röntgenfajta nagyfokú precizitással dolgozik, így lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy pontos diagnózist állítson fel a páciens állapotáról.

Mire jó a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen hasznos eszköz a fogászati diagnosztikában, mert segít a fogorvosnak feltárni a rejtett problémákat, amelyekre a vizsgálat során nem feltétlenül derül fény. A panoráma röntgen segítségével a fogorvos megvizsgálhatja a fogak gyökereit, az állcsontokat, az ínyt és az állkapocsízületeket is.

Miért fontos a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen használata számos előnnyel jár. Egyrészt lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy átfogó képet kapjon a páciens állapotáról, és azonnal megállapítsa a kezelés szükségességét. Másrészt a panoráma röntgennek nincsenek káros mellékhatásai, így biztonságosan alkalmazható a fogászati diagnosztikában.

Hogyan zajlik a panoráma röntgen vizsgálat?

A panoráma röntgen vizsgálat nagyon egyszerű és fájdalommentes. A páciensnek egyszerűen csak a fejét kell elhelyeznie egy speciális eszközben, amely egy kör alakú kamerához hasonlít. A röntgenfelvétel készítése mindössze néhány másodpercig tart, és a páciensnek nem kell semmilyen előkészületet tennie.

Milyen esetekben javasolt a panoráma röntgen vizsgálat?

A panoráma röntgen vizsgálat számos esetben javasolt, például:

 • Fogászati implantátumok tervezése és beültetése előtt: A panoráma röntgen felvétel segít a fogorvosnak megtervezni a beültetendő implantátumok pontos helyét és irányát, így minimalizálva a kockázatokat és növelve a beavatkozás sikerességét.
 • Fogszabályozási kezelések előtt és alatt: A panoráma röntgen felvétel segít a fogorvosnak megtervezni a fogszabályozási kezelést, és nyomon követni annak hatékonyságát.
 • Fogpótlások tervezése és készítése előtt: A panoráma röntgen felvétel segít a fogorvosnak megtervezni a fogpótlás pontos helyét és méretét.
 • Foggyökér kezelések során: A panoráma röntgen felvétel segít a fogorvosnak meghatározni a foggyökér állapotát és elhelyezkedését.
 • Fogínybetegségek diagnosztizálásában: A panoráma röntgen felvétel segít a fogorvosnak felismerni a fogínybetegségek jelenlétét és súlyosságát.

Mi a teendő a panoráma röntgen vizsgálat után?

A panoráma röntgen vizsgálat után nincs szükség különleges teendőkre. A páciens azonnal visszatérhet a mindennapi tevékenységeihez.

Go Back

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés az egyik legelterjedtebb fogászati beavatkozás, amelyet akkor alkalmaznak, ha a fog belső része sérült, vagy fertőzés alakult ki benne. A gyökérkezelés során a foggyökér belsejét tisztítják meg és töltik ki, így lehetőség van arra, hogy megmentse a fogat és elkerüljük a későbbi foghúzást.

Miért fontos a gyökérkezelés?

Ha a fog belső részében sérülés vagy fertőzés alakul ki, az komoly problémákat okozhat, mint például a fájdalom, az állkapocs duzzanata, a fogak mozgása vagy akár a fog elvesztése. A gyökérkezelés elvégzése azonban segíthet a probléma megoldásában és megőrizheti a fogat, így az továbbra is hasznosítható a harapás és a beszéd szempontjából.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Gyökérkezelésre azok az esetek alkalmazhatók, amikor a fog belsejében sérülés vagy fertőzés van. Ezek a sérülések és fertőzések általában a fog belsejében található szöveteket érintik, és a következő tüneteket okozhatják:

 • Fájdalom
 • Fogérzékenység
 • Vörös vagy duzzadt íny
 • Gennyes váladék a fogínyből
 • Az állkapocs duzzanata
 • A fogak mozgása
 • Rázkódó fogak

Ha bármelyik tünetet tapasztalja, forduljon fogorvosához, aki értékelni tudja a problémát, és eldöntheti, hogy a gyökérkezelés szükséges-e.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során a foggyökér belsejét tisztítják meg a fertőzéstől és az elhalt szövetektől, majd kitöltik a gyökércsatornákat egy speciális tömítőanyaggal. Az eljárás helyi érzéstelenítésben történik, így a páciens semmilyen fájdalmat nem érezhet. A gyökérkezelés során a fogorvos szakértelme és tapasztalata alapján dönti el, hogy szükséges-e további kezelés, például korona vagy hidak alkalmazása a fog megóvása és megerősítése érdekében.

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés a fogorvosi kezelések közül az egyik legösszetettebb és legidőigényesebb beavatkozás. A fogorvos vagy a fogszakorvos először is megvizsgálja, hogy a fogágybetegségek vagy a fogszuvasodás miatt szükséges-e gyökérkezelés. Ha igazolódik a szükségessége, a fogorvos érzésteleníti a területet, majd egy apró lyukat készít a fogban.

A fog belső részébe áttörve eltávolítja a fertőzött, elhalt, vagy gyulladt szöveteket és a foggyökér belsejében található belső fogállományt, majd speciális eszközökkel alaposan megtisztítja a foggyökércsatornákat. Ezt követően a fogorvos feltölti a foggyökeret speciális tömőanyaggal és záróanyaggal, hogy megakadályozza a baktériumok további bejutását a fogba.

Az eljárás időtartama az esetek többségében a fog állapotától függ, általában 2-3 alkalom.,. A gyökérkezelt fog állapotának ellenőrzése érdekében a fogorvos általában néhány hónappal később kontrollvizsgálatot rendel.

A gyökérkezelés fontossága

A gyökérkezelés megfelelő elvégzése segít megőrizni a fogakat, különösen akkor, ha azok erős fájdalmat okoznak, és már csak egy ilyen beavatkozással lehet megmenteni őket. A gyökérkezelés elmulasztása vagy nem megfelelő elvégzése azonban a fog elvesztéséhez vezethet, és akár az egész fogazat egészségére is káros hatással lehet.

Milyen esetekben szükséges a gyökérkezelés?

A gyökérkezelést általában akkor javasolják, ha a fog nagy mennyiségű szuvasodásnak van kitéve, vagy ha a fogban megbújó bakteriális fertőzés miatt szükség van a beavatkozásra. A foggyökér belsejében kialakuló gyulladás, a fogban jelentkező súlyos fájdalom vagy a fogbélgyulladás is indokolttá teheti a gyökérkezelést.

Gyökérkezelés utáni teendők

A gyökérkezelés után a fogak általában fájdalommentesek, de előfordulhat, hogy néhány napig érzékenyek maradnak. A fogorvos általában antibiotikumot ír fel, hogy elkerülje a fertőzés továbbterjedését. A páciensnek fontos betartani a szájápolási szokásokat, például rendszeresen fogat mosni, használni a fogköztisztító eszközöket.

A fogászati rendelőbe való rendszeres látogatások és a szájhigiéniára való odafigyelés segít megelőzni a szuvasodást és más fogproblémákat, amelyek lehetővé teszik, hogy az Ön fogai egészségesek maradjanak.

Go Back

Fogfehérítés

Fogfehérítés: Hogyan lehet ragyogóan fehér fogakai?

A fogfehérítés egy olyan eljárás, amely lehetővé teszi a fogak színének javítását. A fogfehérítés nagyon népszerű fogászati eljárás, amely segíti a pácienseket abban, hogy ragyogó, fehér mosolyt kapjanak. A fogorvosok különböző típusú fogfehérítő eljárásokat kínálnak, amelyek segítségével a fogak színét jelentősen lehet javítani.

Miért jönnek hozzánk a páciensek fogfehérítésre?

A fogfehérítés egy olyan eljárás, amely lehetővé teszi a fogak színének javítását, és ezért sokan választják ezt a kezelést. A fogfehérítés segíthet azoknak a pácienseknek, akiknek a fogai sárgásak vagy foltosak, vagy akiknek a fogszíne nem elég fehér. A fogfehérítés egy egyszerű és hatékony módszer a mosoly javítására, és általában gyors és fájdalommentes eljárás.

Milyen típusú fogfehérítő kezelések léteznek?

 1. Otthoni fogfehérítés: Ez az eljárás az egyik legnépszerűbb fogfehérítői kezelés, amelyet otthon lehet elvégezni. A fogorvos egy egyedi fogfehérítő sínt készít a páciens fogaihoz, és egy fogfehérítő géllel tölti fel azt. A páciensnek otthon kell viselnie a sínt a fogfehérítő géllel töltve, általában egy-két hétig.
 2. Rendelői fogfehérítés: Ez az eljárás egy gyorsabb és hatékonyabb módszer a fogfehérítésre, és általában egy fogorvosi rendelőben történik. A fogorvos egy speciális fogfehérítő gélt alkalmaz a fogakra, majd speciális fényforrással aktiválja azt. Ez az eljárás általában egy órát vesz igénybe.
 3. Kombinált fogfehérítés: Ez az eljárás a két előző módszer kombinációja. Először a páciensnek rendelői fogfehérítést kell végrehajtania a fogorvosnál, majd az otthoni fogfehérítést kell folytatnia a fogfehérítő sínnel és a fogfehérítő géllel.

Milyen előnyei vannak a fogfehérítésnek?

 1. Fehérebb fogak: A fogfehérítés lehetővé teszi a fogak sárgás színének és foltosságának csökkentését, így ragyogóbb és fiatalosabb mosolyt eredményez.
 2. Önbizalom növelése: Sok páciensnek önbizalomhiánya van a sárgás és foltos fogai miatt. A fogfehérítés javítja a fogak megjelenését, így növelve az önbizalmat és a pozitív énképet.
 3. Gyors és fájdalommentes: A fogfehérítés egy gyors és fájdalommentes eljárás, amely általában csak néhány órát vesz igénybe, és minimális kellemetlenséget okoz.
 4. Biztonságos: A fogfehérítés biztonságos eljárás, amikor fogszakorvos végzi. A fogorvosok gondoskodnak arról, hogy a fogfehérítő anyagok megfelelően legyenek alkalmazva, és figyelnek a páciens fogainak állapotára is.

Milyen előkészületekre van szükség a fogfehérítés előtt?

A fogfehérítés előtt a fogorvos megvizsgálja a páciens fogait, és eldönti, hogy alkalmas-e a fogfehérítésre. A fogfehérítés előtt fontos a fogak tisztítása is, mivel a fogak tisztasága javítja a fogfehérítés hatékonyságát. Az érzékeny fogak esetében ajánlott előzetes kezelést alkalmazni, mely segít az érzékenység csökkentésében. A fogfehérítést előtt általában fogkőeltávolítás javasolt.

Hogyan kell karbantartani a fehér fogakat?

A fogfehérítés után fontos a megfelelő fogápolás, hogy a fogak minél tovább fehérek maradjanak. Fontos a fogak rendszeres tisztítása, a fogközök tisztítása, és a fogak rendszeres ellenőrzése a fogorvosnál. Az olyan ételek és italok, mint például a kávé, a tea, a vörösbor és a dohányzás, továbbra is sárgítják a fogakat, így ajánlott a fogyasztásuk korlátozása, vagy teljes elhagyása.

Go Back

Implantológia

Az implantológia a fogászat egyik speciális területe, amely lehetőséget biztosít arra, hogy elvesztett fogakat pótoljunk. A kezelés során olyan mesterséges foggyökereket helyezünk el az állcsontban, amelyekre a fogpótlásokat rögzíthetjük. Az implantátumok tartóssága és stabilitása rendkívül magas, így a fogak pótlása évekre, évtizedekre biztosított.

Az implantológiai beavatkozások egyre népszerűbbek a páciensek körében, hiszen a helyes beavatkozással hosszú távon megőrizhető a fogazat és a harapás helyzete. Az elvesztett fogak ugyanis nem csak esztétikai, hanem funkcionális problémákat is okoznak, mint például a rágás nehézségei vagy a beszédhibák. Az implantátumok alkalmazása azonban nem csak az egyes fogak pótlására lehet megfelelő, hanem a teljes fogazat hiányosságainak pótlására is lehetőséget ad.

Rendelőnkben az implantológiai kezelésekhez a legmodernebb technológiákat és anyagokat használjuk, így garantáljuk a legjobb eredményeket. Szakértő orvosaink személyre szabott megoldásokat nyújtanak minden páciens számára, és a legjobb minőségű implantátumokat alkalmazzák a beavatkozások során.

Ha Ön is szeretné helyreállítani fogazatának hiányosságait, vagy csak szeretne tájékozódni az implantológiai kezelések lehetőségeiről, akkor várjuk Önt rendelőnkben. Kérjük, keressen fel minket, és szívesen segítünk az Ön igényei szerinti kezelési terv összeállításában. Az egészséges és szebb mosolyért, várjuk szeretettel!

Go Back

Esztétikai kezelések

Az esztétikai kezelések a fogászat egyik fontos területe, amely lehetőséget biztosít arra, hogy mosolyunk még szebbé, vonzóbbá és fiatalosabbá váljon. A modern esztétikai fogászat során számos lehetőség áll rendelkezésre a fogak, íny és az arc szépségének és harmóniájának javítására.

Az esztétikai kezelések széles skáláját kínáljuk rendelőnkben, amelyek közül néhány a következők:

Fogfehérítés

A fogak sárgulása, elszíneződése, foltossága, vagy egyéb esztétikai hibái sokakat zavarhatnak. A fogfehérítés hatékony és biztonságos megoldást nyújt, hogy visszanyerjük a fogak eredeti fehérségét és ragyogását.

Polírozás

A fogak polírozása az egyik leggyakoribb és legfontosabb konzervatív fogászati kezelés, amely során eltávolítják a fogak felszínéről a fogkövet és a lepedéket, valamint simává és fényessé teszik azokat. A polírozás segít megelőzni a fogszuvasodást és más fogproblémákat, valamint javítja a fogak esztétikai megjelenését is.

A polírozás során a fogorvos speciális fogpolírozó fejet használ, amely finom abrazív anyagot tartalmaz. Ez az anyag eltávolítja a felszíni elszíneződéseket és lepedékeket, valamint simává és fényessé teszi a fogakat. A kezelés fájdalommentes és általában csak néhány percet vesz igénybe.

A polírozást általában rendszeresen el kell végezni, legalább évente egyszer, hogy megelőzzük a fogszuvasodást és a fogak elszíneződését. A kezelést javasolják különösen a dohányosoknak, a kávé- és teafogyasztóknak, valamint azoknak, akik nem megfelelő módon tisztítják a fogukat.

Professzionális fogköztisztítás

A fogak közötti területek a fogkefével nehezen elérhetők, és az itt megtapadó ételmaradványok könnyen okozhatnak fogszuvasodást és ínygyulladást. A professzionális fogköztisztítás során az ilyen területeket speciális fogköztisztító eszközökkel és technikákkal tisztítjuk meg, így megelőzve a kellemetlen fogproblémákat.

Külső fehérítés

A külső fogfehérítés során egy speciális fogfehérítő gélt juttatunk a fogakra, majd egy erős fény segítségével aktiváljuk a hatóanyagot. Ezáltal a fogak jelentősen fehérebbek lesznek, anélkül hogy bármilyen káros anyaggal kellene bevonnunk őket.

Belső fogfehérítés gyökérkezelt, elszínezett fogakon

Gyökérkezelés után előfordulhat, hogy a fog megváltoztatja színét. Az ilyen esetekben belső fogfehérítésre lehet szükség, amely során a fog belsejébe helyezett fogfehérítő anyag segítségével fehéríthetjük a fogat.

Frontfog esztétikai élkorrekció

Az esztétikai élkorrekció segítségével a fogak élét javíthatjuk, így azok egyenletesebbek, szimmetrikusabbak és esztétikusabbak lesznek. Az eljárás során a fogakat finom részecskékből álló anyaggal polírozzuk, majd színezett kompozit anyagból készült felépítéssel korrigáljuk a fogak éleit.

Rendelőnkben korszerű technológiákat alkalmazunk, és szakértő orvosaink a legmodernebb esztétikai kezeléseket kínálják pácienseinknek. Minden esztétikai kezelés előtt személyre szabott tanácsadást és konzultációt biztosítunk, hogy az igényeknek és elvárásoknak megfelelően válasszuk ki a legmegfelelőbb kezeléseket. Ha szeretné mosolyát még szebbé, vonzóbbá és fiatalosabbá varázsolni, akkor keressen fel minket bizalommal!

Go Back

Parodontológia

A parodontológia a fogászat egy olyan speciális ága mely a fogat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladásos megbetegedéseit kezeli. Ide tartozik többek között a fogágy és ínybetegség, fogínysorvadás és a fogak mozgathatóságának mérséklése, megállítása is. Ezen kezelések rendszeres kivitelzése  eredményezi a károsodott fogágyú fogak életidejének maximalizálását.

A parodontológia az az ágazat a fogászatban, amely az íny és a fogágy egészségével foglalkozik. A betegségek megelőzése és kezelése mellett a parodontológiai kezelések során az állkapoccsont és az implantátumokat körülvevő szövetek gyógyítása is cél.

Az ínybetegségek, mint például a gingivitis és a parodontitis gyakori problémák a lakosság körében. A rossz szájhigiénia, a genetikai hajlam, a dohányzás, a stressz és bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség) növelik az ilyen típusú betegségek kialakulásának kockázatát. Az ínybetegségek kezelése és megelőzése nagyon fontos, mert ha időben felismerik és kezelik őket, akkor elkerülhető a fogak elvesztése és a súlyosabb fogászati problémák kialakulása.

Az alábbiakban néhány parodontológiai kezelésről lesz szó, amelyek segíthetnek megőrizni az egészséges és szép mosolyt.

Parodontológiai vizsgálat és diagnózis

A parodontológiai vizsgálat során a fogorvosok megvizsgálják az állkapcsot, az ínyt és a fogakat. A vizsgálat során felismerhetők a problémák és a lehetséges kockázatok. A diagnózis alapján a fogorvos javaslatot ad a megfelelő kezelésekre.

Fogkő eltávolítás

A fogkő eltávolítása az ínybetegségek megelőzése és kezelése szempontjából fontos. A fogkő eltávolítása után javasolt a megfelelő szájhigiénia fenntartása, hogy elkerüljük az újbóli kialakulást.

Gingivectomia

A gingivectomia olyan eljárás, amely során eltávolítják az íny felesleges részét, ami elősegíti az egészséges és szép mosoly kialakulását. Az eljárás után a fogak nagyobb része látható, és ezáltal javul az arckép is.

Fogágy kezelése

A fogágybetegségek kezelése és megelőzése a parodontológiai kezelések fontos része. A fogágybetegségek kialakulása akkor fordulhat elő, ha az ínygyulladást nem kezelik időben. A fogágybetegségek kezelése magában foglalja az ínygyulladás és a fogágybetegségek további szakaszainak eltávolítását, valamint a fertőzések kezelését és a gyulladások csökkentését. A fogágybetegségek kezelése nem csak az egészségre van hatással, hanem az esztétikára is. Az ínybetegségek gyakran vezetnek az ínyvisszahúzódáshoz, ami megjelenhet a fogak széleinek kiállásában, valamint a fogsor aszimmetriájában.

A fogágy kezelésének folyamata a fogágybetegség súlyosságától függ, és lehet konzervatív vagy sebészeti kezelés. A konzervatív fogágykezelés magában foglalja az ínygyulladás és a fogkövek eltávolítását, valamint a fogak gyökérfelszíneinek simítását. A sebészeti kezelési lehetőségek közé tartozik az íny áthelyezése, a csontpótlás, a fogak és a gyökérlemezek eltávolítása, valamint a fogágybetegek számára kifejlesztett különleges fogkezelés.

A szükséges parodontológiai kezelések kivitelezése segít megőrizni a fogak és az íny egészségét. A rendszeres fogorvosi ellenőrzések és a szájhigiénia fenntartása segít megelőzni a fogágybetegségek kialakulását. A parodontológiai kezelések előnyei közé tartozik az egészséges, erős fogak és íny, valamint az esztétikus mosoly.

Fogászati rendelőnkben korszerű technológiákkal és tapasztalt szakemberekkel várjuk pácienseinket, hogy biztosítsuk a legmagasabb szintű parodontológiai kezelést. Az egészséges fogak és íny fenntartása mellett fontos számunkra pácienseink elégedettsége és komfortérzete is, ezért kezeléseinket a lehető legkíméletesebb és fájdalommentesebb módon végezzük el. Ha fogágyproblémái vannak, vagy egyszerűen csak ellenőrizni szeretné a fogak és az íny állapotát, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal!

Go Back

Szájsebészet

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mi is az a szájsebészet, milyen kezeléseket végeznek a szájsebészek és miért fontos szakemberhez fordulni, ha szájsebészeti problémával küzdünk.

Mi az a szájsebészet?

A szájsebészet az a fogorvosi szakterület, amely a szájüregben, az állkapocsban, a szájban és az arc környékén található problémákat kezeli. A szájsebész a legtöbb esetben fogászati beavatkozásokat végez, amelyeket a fogorvosok nem tudnak vagy nem szakszerűen tudnak elvégezni.

Milyen kezelések tartoznak a szájsebészet szakterületéhez?

A szájsebészet szakterületéhez számos beavatkozás tartozik, amelyek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

Fogeltávolítás

A fogeltávolítás olyan szájsebészeti beavatkozás, amelyet a fogak súlyos elváltozása vagy sérülése esetén végeznek el. A beavatkozás során a fogat az állkapocstól leválasztják és eltávolítják.

Bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfogak az utolsó metszőfogak a szájüregben, és gyakran okoznak problémákat, amikor növekedni kezdenek. Ha a bölcsességfogak sérültek vagy torlódnak, akkor a szájsebész eltávolítja azokat.

Fogimplantátumok

A fogimplantátum egy mesterséges foggyökér, amelyet az állkapocsba helyeznek be az elveszett fogak pótlására. A szájsebész a fogimplantátumokat helyezi be és segít helyreállítani a mosolyt és a harapást.

Ciszta eltávolítás

A ciszta a szájban található folyadékkal vagy léggel telt tasak, amely növekedhet és okozhat fájdalmat. A szájsebész eltávolítja a cisztát és megakadályozza annak visszatérését.

Gyökércsúcs resectio

A gyökércsúcs resectio olyan beavatkozás, amely során a szájsebész eltávolítja a foggyökér csúcsát és a gyulladt szöveteket. Ez a beavatkozás akkor szükséges, ha a gyökérkezelés nem hozta meg a várt eredményt.

Fogbeültetés

A fogbeültetés olyan szájsebészeti beavatkozás, amely során a szájsebész előkészíti az állkapcsot az új fog befogadására, majd a fogorvos beülteti az új fogat a helyére. Ez a beavatkozás általában az elveszett fogak pótlására szolgál.

Miért fontos szakemberhez fordulni, ha szájsebészeti problémával küzdünk?

A szájsebészet egy olyan szakterület, amely speciális ismereteket és tapasztalatokat igényel. A szájsebésznek szüksége van a megfelelő eszközökre és felszerelésekre, hogy biztonságosan és hatékonyan végezhesse el a beavatkozást. A szájsebész felméri a páciens állapotát, megbeszéli a kezelési lehetőségeket és javaslatot tesz a legmegfelelőbb megoldásra. A szakemberi szemmel elvégzett beavatkozások csökkentik a szövődmények és az utókezelési időt, valamint biztosítják a gyorsabb gyógyulást és a jobb eredményeket.

Összefoglalva, a szájsebészet egy olyan szakterület, amely sokféle beavatkozást tartalmaz a szájüregben, az állkapocsban és az arc környékén. A szakemberi beavatkozások hatékonyan kezelik a fogászati problémákat, segítik az egészséges és esztétikus mosoly visszaállítását, és megakadályozzák a szövődmények kialakulását. Ha szájsebészeti problémával küzd, fontos szakemberhez fordulni, hogy a megfelelő kezelést kapja.

Go Back

Fogászati diagnosztika

Ezen az oldalon részletesen bemutatjuk, hogy mi is az a fogászati diagnosztika, és miért olyan fontos az egészséges fogak és az egészséges száj megőrzése szempontjából.
A fogászati diagnosztika a fogorvosi kezelések kiindulópontja, hiszen csak egy helyes diagnózis alapján lehet megfelelő kezelést javasolni.

A fogászati diagnosztika általánosan a fogorvosi vizsgálatot jelenti, amely során a fogorvos részletesen megvizsgálja a páciens szájüregét, és elvégzi azokat a teszteket, amelyekkel meghatározhatók az esetleges problémák, betegségek vagy rendellenességek. Az ilyen diagnosztikai vizsgálatok során a fogorvosok különféle diagnosztikai eszközöket használnak, például röntgenfelvételeket, intraorális kamerákat, ínyvizsgálatot és egyéb vizsgálatokat.

Miért fontos a fogászati diagnosztika?

A fogászati diagnosztika rendkívül fontos szerepet tölt be a fogászati egészség megőrzésében és a fogászati problémák megelőzésében. Az időben elvégzett diagnózis lehetővé teszi a korai kezelést és a betegségek megelőzését, így hosszú távon javítja az egészséget és a jó közérzetet. A korai diagnózis a legfontosabb, hiszen segítségével megelőzhetőek a súlyosabb fogászati problémák és betegségek, amelyek kezelése hosszabb és költségesebb lehet.

CT és panoráma röntgen felvétel készítése

A fogászati diagnosztika fontos része a megfelelő képalkotó eljárások alkalmazása. A CT röntgenfelvétel és a panoráma röntgen készítése az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a fogászati problémák diagnosztizálására.

A digitális kis röntgenfelvétel lehetővé teszi egyes fogak vagy fogcsoportok röntgenvizsgálatát. Ez az eljárás hasznos lehet a fogak állapotának megítélésében, a fogszuvasodás vagy más problémák diagnosztizálásában, valamint a kezelési terv kidolgozásában.

A digitális panoráma röntgenfelvétel egy másik fontos képalkotó eljárás a fogászati diagnosztikában, mely egy egész állcsont, vagy mindkét állcsont radiológiai vizsgálatához nyújt sok részletes információt. Ezek a felvételek lehetővé teszik a fogak-, a gyökerek-, a fogágy-, az arcüregek-, az állkapocs ízületek és az egyéb anatómiai képletek megjelenítését és vizsgálatát. A panoráma felvétel során a röntgengép egy kör alakú mozgást végez az állcsontok körül, így átfogó kép jön létre. Melynek segítségével diagnosztizálhatók a fogszuvasodások, az állcsont elváltozások, a fogak helyzetbeli eltérései, valamint a fogak alatti esetleges gyulladások is.

A CT röntgenfelvétel a panoráma felvételhez hasonlóan, de sokkal nagyobb részletgazdagsággal és nem két hanem három dimenzióban teszi lehetővé a fogak és állkapcsok radiológiai vizsgálatát. A kis CT felvétel egy-egy fogcsoport, a teljes CT-felvétel pedig egy-egy állkapocs, vagy mindkét állkapocs 3 dimenziós vizsgálatára ad lehetőséget. A panoráma felvételhez képest sokkal nagyobb részletgazdagsággal és egy plusz harmadik térbeli (keresztirányú mélység) dimenzióban képes leképezni az adott területet. Mely során a fogak, az állcsontok és az íny állapotát nagy felbontásban lehet megvizsgálni. Ezeknek a felvételeknek segítségével pontosabb diagnózis állítható fel, mely alapján a megfelelő kezelési terv könnyebben kidolgozható.

A CT röntgenfelvétel és a panoráma röntgenfelvétel alkalmazása segíthet a pontos diagnózis felállításában, és lehetővé teszi a megfelelő kezelési terv kialakítását. A felvételek kivitelezését tapasztalt szakszemélyzet végzi a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával.

Miért érdemes hozzánk fordulni fogászati diagnosztikával?

A szájüregi problémák megelőzése és a fogászati egészség megőrzése rendkívül fontos, és a megfelelő diagnózis felállítása és kezelése érdekében érdemes megbízható és tapasztalt fogorvost választani. Nálunk garantáltan magas színvonalú fogászati ellátást kap, melyet modern diagnosztikai eszközeink, szaktudásunk és tapasztalatunk biztosít. Az alapos diagnózis felállítása után a páciensek számára a legjobb lehetőséget javasoljuk a kezelésre, melynek célja a fogászati egészség megőrzése és a szájüregi problémák elkerülése. Rendelőnkben minden korosztály számára biztosítunk megfelelő fogászati ellátást, az egyszerűbb kezelésektől az összetettebb, speciális beavatkozásokig.

A fogászati diagnosztika során nagy hangsúlyt fektetünk a páciensek részletes tájékoztatására, hiszen hisszük, hogy a betegség megelőzése és kezelése során a betegek aktív résztvevőként is részt kell venniük. Az alapos tájékoztatás és a rendszeres ellenőrzések pedig segítenek abban, hogy a pácienseink minél tovább megőrizzék fogaik egészségét.

Ha Ön is szeretné megőrizni fogai egészségét és időben felismerni esetleges problémáit, akkor várjuk Önt rendelőnkben, ahol magas színvonalú fogászati diagnosztikai vizsgálatokat és ellátást biztosítunk. Szakértőinkkel és modern diagnosztikai eszközeinkkel garantáltan az Ön igényeinek és szükségleteinek megfelelő, egyedi kezelést nyújtunk. Várjuk Önt szeretettel!

Go Back

Korona és híd pótlások

Korona, híd fogpótlás: mi ez és miért fontos?

Az egészséges fogak elengedhetetlenek az étkezéshez, a beszédhez és az általános jó egészséghez. Azonban, ha valaki elveszíti egy vagy több fogát, ez nem csak az étkezésekhez, hanem az életminőségéhez is negatívan hat. A korona, híd és fogpótlás lehetőséget ad arra, hogy visszanyerjük az elvesztett fogak funkcionalitását és esztétikai megjelenését.

Mi a korona és híd, fogpótlás?

A korona és híd, fogpótlás olyan fogászati eljárás, amely az elveszett fogak helyreállítására szolgál. A korona egy olyan fogpótlás, amely egy meglévő fogat helyreállít, amely károsodott, törött vagy elveszett. A híd egy olyan fogpótlás, amely egy foghiányt pótol. A híd az elveszett fogak helyét egy vagy több koronával pótolja, amelyek rögzítve vannak a szomszédos fogakra.

Mikor van szükség korona és híd, fogpótlásra?

A korona és híd, fogpótlásra azoknak van szükségük, akik elveszítették egy vagy több fogukat. Az elvesztett fogak okai lehetnek balesetek, fogszuvasodás vagy fogínybetegségek. Az elvesztett fogak nem csak az étkezéshez és a beszédhez szükségesek, de a fogak hiánya az arc megjelenésére is hatással lehet. Az elvesztett fogak a száj állcsontját is érintik, melynek hosszú távon az állcsont felszívódása következhet be. A korona és híd fogpótlás segít visszanyerni a fogak funkcionalitását és esztétikai megjelenését, valamint a száj állcsontjának állapotát is megőrzi.

Hogyan zajlik a korona és híd, fogpótlás?

A korona és híd, fogpótlás folyamata általában két látogatást igényel a fogorvosnál. Az első látogatás során a fogorvos előkészíti a fogat a koronához vagy hídhoz való illesztésre. A fogorvos eltávolítja a károsodott fogrészt, és előkészíti a fogat a korona vagy híd illesztésére. Az előkészített fogakról az orvos lenyomatot vesz és azt továbbítva a technikára elkezdődhet a laboratóriumi munka. A két alkalom között az előkészített fogakra ideiglenes koronákat készít az orvos a rendelőben, így a páciensnek nem kell foghiánnyal megvárni a végleges koronát. A második látogatás során a fogorvos rögzíti a végleges koronát vagy hidat a fogra, és ellenőrzi, hogy megfelelően illeszkedik-e a szájba. Az orvos megfelelően polírozza a fogpótlást, és tanácsokat ad a szájhigiéniai gondozásra.

Milyen előnyei vannak a korona és híd fogpótlásnak?

A korona és híd fogpótlás számos előnnyel jár. Az elsődleges előny a fogak funkcionalitásának és az általános egészségnek a helyreállítása. A fogpótlás segít a fogak károsodásának, törésének vagy elvesztésének helyreállításában, amely hosszú távon javítja az étkezési és beszéd képességet. Emellett a korona és híd, fogpótlás lehetőséget ad arra, hogy visszanyerjük a szép mosolyunkat, ami hatással lehet az önbizalomra és az életminőségre is.

Milyen más fogpótlási lehetőségek léteznek?

A korona és híd, fogpótlás mellett számos más fogpótlási lehetőség is létezik, amelyek között a fogászati implantátumok és a részleges vagy teljes protézisek találhatóak. Az implantátumos pótlások implantátumai egy vagy több, a foghiányok területén az állcsontba ültetett műgyökerek. Ezekre koronák rögzíthetőek, vagy segítségükkel teljes kivehető pótlások kivitelezése válik stabilabbá és a páciens számára komfortosabbá a hagyományos, implantátummentes pótlásokhoz képest. A részleges vagy teljes protézisek olyan fogpótlási lehetőségek, amelyek egy vagy több fog hiányát pótolják, és eltávolíthatóak.

Go Back

Dentálhigiéniás kezelések

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mi is az a dentálhigiéniáskezelés, milyen kezeléseket végeznek a dentálhigiénikus miért fontos rendszeresen szakemberhez fordulni, ha dentálhigiéniás problémával küzdünk.

Mi is az a dentálhigiéniás kezelés?

A dentálhigiéniás kezelés egy olyan fogorvosi szolgáltatás, amelynek célja a fogak és a szájüreg egészségének megőrzése, a fogszuvasodás, a fogínygyulladás, valamint más szájüregi problémák megelőzése és kezelése. A dentálhigiéniás kezelés során a szakember megvizsgálja a fogakat és a szájüreget, eltávolítja a fogkövet, a fogakon és a nyelv hátoldalán lerakódott lepedéket, valamint megtanítja a pácienseket a megfelelő dentálhigiéniás módszerekre.

Milyen kezelések tartoznak a dentálhigiéniás kezelésekhez?

A dentálhigiéniás kezelések között szerepelnek a következők:

Professzionális fogtisztítás

A professzionális fogtisztítás során a fogszakorvos eltávolítja a fogakon és a fogak között felhalmozódott plakkot és fogkövet, amelyek nem távolíthatók el a napi dentálhigiéniával. A professzionális fogtisztítás segít megelőzni a fogszuvasodást és a fogínybetegségeket, és segít fenntartani a szájüreg egészségét.

Fogzománc felépítése

A fogzománc felépítése egy olyan kezelés, amely segít helyreállítani a fogzománcot és megvédeni a fogakat a károsodástól és a szuvasodástól. A fogzománc felépítése során a szakember vékony réteget visz fel a fogakra, amely segít helyreállítani a fogak természetes védelmi rendszerét.

Fogágybetegségek kezelése

A fogágybetegségek kezelése egy másik fontos dentálhigiéniás beavatkozás, amelyre szükség lehet, ha a fogíny gyulladt vagy sérült. A fogágybetegségek különböző súlyosságúak lehetnek, és különböző tünetekkel járhatnak, például vérzéssel, duzzanattal és fájdalommal.

A fogágybetegségek kezelése során a fogszakorvos eltávolítja a baktériumokat és a fogkőlerakódásokat a fogakról és a fogínyről, majd speciális kezeléseket alkalmaz, hogy helyreállítsa a fogak és a fogíny egészségét. A kezelésre való időben történő jelentkezés segíthet a fogágybetegségek előrehaladásának megelőzésében és a fogak és a fogíny egészségének megőrzésében.

Go Back